L’ONG centra els seus esforços en el foment de l’educació i la formació de la població infantil d’Àfrica, especialment de les nines. El 2022, una vegada mesurada i estudiada la nostra capacitat d’acció i els nostres recursos, decidim centrar bona part dels nostres esforços en un gran projecte:
Uwamahoro
Mira el llibre en llenguatge de signes:
Guia didàctica
Una guia acompanyada de propostes d’activitats didàctiques per a treballar a l’aula que estan adaptades a diferents etapes educatives.
Les activitats que trobareu treballen diferents temàtiques: salut, nutrició, educació, igualtat, solidaritat, participació, drets…, per tal que el vostre alumnat pugui assolir un coneixement global i sostenible i es pugui apropar a la realitat que pot viure una nina avui a Àfrica.
El Projecte
Aquest projecte tracta de publicar, presentar i distribuir un llibre (en format tradicional, paper o en format digital, e-book) que té com a intenció anar acompanyat d’una pepa anomenada “Uwamahoro” (que en ruandés vol dir “dona de pau”), muntada sobre una base de cartró amb text explicatiu sobre els projectes que Taula per Àfrica promou al continent, concretament els referits a l’ajuda a l’educació i formació, així com dels mecanismes de transparència per a donar compte del nivell d’execució de les diferents actuacions.
A totes les nostres dones va dedicat aquest preciós i ambiciós projecte, a totes elles que, segurament de “marc lògic” no entenen molt, però tenen un cor enorme i no han perdut la capacitat de commoure’s davant les desigualtats, el sofriment, la injustícia i la fam, sense dubtar un segon a posar el seu granet de sorra en la construcció d’un món millor.
A totes elles, a les nines que van ser algun dia i continuen sent avui dia, als seus fills i filles, als seus nets, i a una nina molt especial, Ginesta, la filla d’Anna.
Tot va començar un dia, quan un voluntari va comprar una pepa en un dels estands de venda solidària de l’ONG i la hi va regalar a la petita Ginesta. En veure-la a les mans de la Ginesta, el voluntari va adonar-se’n de que aquella nina era com aquelles amb les que les nenes juguen a Europa i va voler que tingués un nom, una història i uns valors; en definitiva, una ‘ànima’.
I així va néixer aquest projecte que us presentem, d’una idea i de molt d’entusiasme que es va contagiar i continua contagiant cada vegada a més gent, que d’una manera o una altra s’han anat implicant en tot el procés de formulació i en les diferents activitats plantejades. Es tracta per tant d’una idea consensuada i elaborada amb la participació activa de moltes persones voluntàries i col·laboradores que en cada fase han aportat creativitat i una oportunitat davant les dificultats sorgides durant tot el procés.
Per aquest projecte contarem amb la col·laboració del Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació. Podeu trobar més detalls d’aquesta col·laboració aquí.
La pepa, Uwamahoro.
La pepa és originària de manufactura ruandesa. D’entre diferents opcions, l’equip pedagògic ha triat l’opció que s’adapta més als objectius del projecte. La confecció de les pepes es farà en dos períodes:
En un primer moment seran realitzades a Ruanda baix la coordinació de la Sra. Affisa Nyirangoboka.
Paral·lelament i en la primera fase una xarxa de voluntariat a Mallorca participarà també de la confecció de pepes a partir del patronantge extret en base a les pepes fetes a Ruanda. S’està treballant en la promoció d’un grup de voluntaris en els Municipis de Vilafranca, a través de “Taula per Runda i Àfrica”; d’Algaida, a través de la ONG local “Algaida Solidària” i d’Esporles, a través de l’ONG local “Esporles al Món”. S’ha convidat a participar del projecte a persones que pertanyen a les Associacions de Persones Majors dels tres municipis. Es pretén aconseguir un grup d’unes cinquanta persones que participin activament del projecte i això suposarà un abaratiment del cost de producció i trasllat de la resta de pepes des de Ruanda.
El llibre
Sinopsi:
Una oportunitat laboral empeny als pares d’Isabel, una nena de 8 anys, a emprendre una aventura amb destinació a Ruanda. Després de somiar amb una misteriosa pepa abans de partir, el viatge es convertirà en una de les seves majors aventures quan descobreixi, amb l’ajuda de Uwamahoro i Humuire, el missatge secret amagat en una pepa guardada en una vella caixa durant anys. El seu descobriment servirà per a entendre i conèixer els secrets ocults d’una família molt especial. Quin missatge conté la pepa? Per què ha estat guardada allà durant tots aquests anys?
Descobreix, al costat d’Isabel i els seus nous amics, el secret millor guardat d’aquesta pepa africana.
El llibre pretén lluny de paternalismes, i sense referències a antics conflictes i complint escrupolosament la guia de bones pràctiques de la Coordinadora d’Organitzacions de Desenvolupament, acostar a la població infantil d’Europa a la realitat de la infància a Ruanda, creant sinergies de col·laboració i de promoció dels valors d’ambdues. El públic destinatari del llibre son nins i nines a partir de 8 anys.
L'autor
Juan María González de la Rosa (Sevilla, 1987)
Afincat a Palma de Mallorca, Juan María és mestre, professor de Geografia i Història i escriptor. Actualment, combina el seu treball en un institut públic i en diverses universitats, amb la passió per l’escriptura d’obres infantils i juvenils. A més, escriu articles divulgatius a la premsa.
L’il·lustrador
José Luís Mesas Sánchez. (Palma 1973)
En 1996 va inaugurar la seva primera exposició en el Casal de Cultura de Pollença, a Mallorca. Arran d’aquest esdeveniment i la difusió que va rebre per part dels mitjans locals, Mesas va ser contactat per a exposar a Formentera, per compte de “Art Dimensió”.
Té un estil surrealista i d’art pop. És tan original, que en ambients artístics ja es parla del “Messisme” per a definir els seus quadres.
Els materials amb els quals sol treballar en les seves escultures són: el fang, bronze, metacrilat i ferro; per a les seves pintures utilitza acrílics en la majoria de les ocasions.
En 2015, Mesas va decidir redirigir la seva carrera i després de diverses exposicions reeixides a Espanya , va participar en “Art-basel” a Miami i va anar en aquest moment quan es va convertir en un artista internacional. Des de llavors transporta obres de manera continuada per diferents ciutats, formant part de col·leccions de reconeguts personatges. En 2018 va inaugurar un espai permanent en el museu de les Arts Decoratives de Mallorca que recull la trajectòria pictòrica de l’artista; tot un orgull tenir-lo en el nostre equip de col·laboradors.